Tradycyjne płyty gazowe i elektryczne ustępują miejsca płytom indukcyjnym. Płyty indukcyjne mają tak wiele zalet, że znajdują zastosowanie w większości domów, zarówno w przypadku kuchni obsługiwanych przez jedną osobę, jak i w domach większych rodzin.
Płyty indukcyjne to nowoczesne rozwiązanie
Obecnie płyty indukcyjne są najnowocześniejszym typem płyt grzewczych przeznaczonych do przygotowywania potraw. Takie płyty cechują się ogromnymi zaletami, dzięki czemu możemy je spotkać w wielu kuchniach. Płyty indukcyjne wypierają z rynku inne rodzaje płyt grzewczych i to nie tylko z uwagi na swoją energooszczędność, ale również estetykę i wygodę użytkowania.
Oszczędność pieniędzy
Gotowanie, smażenie i duszenie na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie tańsze, niż analogiczne czynności na innych rodzajach płyt grzewczych. Płyta indukcyjna rozgrzewa się tylko i wyłącznie w obszarach grzewczych, czyli w kilku polach o różnej średnicy, a to sprawia, że ciepło nie jest oddawane na zewnątrz, tak jak ma to miejsce w przypadku płyt gazowych czy elektrycznych. Dodatkowo płyty indukcyjne działają Tylko wtedy, gdy wykrywają garnki. Jeśli zdejmiemy garnek z pola grzewczego, płyta automatycznie przestaje oddawać energię, więc to rozwiązanie pozwala sporo zaoszczędzić i to nawet w przypadku, gdy zakup płyty jest dużym wydatkiem. W dłuższej perspektywie czasu taka płyta i tak będzie tańsza w użytkowaniu niż płyty innych typów. Jeżeli zależy Ci na wyborze najefektywniejszej płyty gazowej, to warto zwrócić uwagę na rozwiązania od topowych producentów. Dobrej jakości płyty indukcyjne porównasz na stronie 7agd.pl/plyty-indukcyjne.
Oszczędność czasu
Gotowanie na płycie indukcyjnej jest o 30% tańsze niż na płycie gazowej, a jeśli dodatkowo taka płyta ma funkcję booster, to można zwiększyć efektywność gotowania nawet o 50%. Oznacza to, że zamiast przygotowywać potrawę przez godzinę, można ją ugotować w ciągu 30 minut, a jeśli porównać czas gotowania w ciągu dnia, tygodnia i miesiąca to okaże się, że dzięki płycie indukcyjnej możesz mieć więcej czasu dla siebie.
Czystość w kuchni
Płyta indukcyjna jest całkowicie gładka i w dodatku nie ma żadnych zakamarków, w które mogłyby wniknąć zabrudzenia, a to sprawia, że łatwiej jest ją utrzymać w czystości. Taką płytę wystarczy tylko przetrzeć ściereczką, co trwa dosłownie kilka sekund. Standardową płytę gazową trzeba czyścić przez minimum kilkanaście minut, a jeśli jest mocno zabrudzona, to nawet przez godzinę. Dodatkowo materiał wykonania płyt indukcyjnych sprawia, że resztki jedzenia oraz płyny, które wykipiały, nie przywierają do powierzchni płyty.
Łatwość czyszczenia płyty indukcyjnej wiąże się jednocześnie z mniejszym zagrożeniem dla Twoich dłoni, bo nie musisz wykorzystywać agresywnych preparatów czyszczących, a więc nie wysuszasz swoich dłoni i nie niszczysz paznokci.
Estetyczny wygląd
Płyta indukcyjna wygląda bardzo nowocześnie. Niemalże nie rzuca się w oczy, więc nadaje się idealnie do aranżacji kuchni w minimalistycznym stylu oraz tam, gdzie chcemy optymalnie wykorzystać przestrzeń. Płyty indukcyjne występują w dwóch zasadniczych wersjach – w wersji bezramkowej i ramkowej, ale obie wersje gwarantują tak samo dobry efekt wizualny.
Bezpieczeństwo użytkowania
Płytą indukcyjną nie sposób się poparzyć i nie ma też obawy o to, że zostanie uruchomiona przez dziecko. Nawet jeśli taka płyta będzie omyłkowo włączona, to bez postawienia na niej garnka, nie zacznie działać.
Sprawdź różne modele płyt indukcyjnych za pomocą strony 7AGD. Porównaj modele i poznaj nowości.