Produkty do dezynfekcji potrzebne w sklepie spożywczym

Sklep spożywczy jest miejscem, w którym porcjowana, przechowywana, pakowana i sprzedawana jest żywność. Część produktów jest umieszczana bezpośrednio w opakowaniach ochronnych, inne z kolei są dopiero zabezpieczane folią lub papierem przez pracownika albo klienta. Cały proces – od wyprodukowania, przez transport i sprzedaż, aż po moment, aż żywność trafi na stół wiąże się z generowaniem zanieczyszczeń. Jak skutecznie zwalczać bakterie, wirusy i grzyby?

Korzystając z profesjonalnych środków dezynfekujących, można szybko i efektywnie oczyścić produkty spożywcze, a także elementy wyposażenia sklepu mające z nimi bezpośrednią styczność. Warto zastąpić nimi dotychczasowe środki myjące, które w zdecydowanej większości bazują na szkodliwym chlorze.

Dezynfekcja powierzchni

W sklepie jest wiele powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Na ladach, w chłodniach i lodówkach, na krajalnicach do chleba czy wędlin pozostają resztki jedzenia, które może się rozkładać. Już niewielkie ilości okruchów czy skrawków pozostawiają na urządzeniach patogeny. Rozprawić z nimi mogą się wyłącznie preparaty biobójcze. Ich skład bazuje na innowacyjnej formule, na którą składają się środki powierzchniowo czynne oraz kombinacje czwartorzędowych związków amonowych. Środek pozbawiony jest zapachu, dlatego po użyciu nie jest wyczuwalny.

Wybierając preparaty do dezynfekowania powierzchni w sklepie spożywczym, trzeba zwrócić uwagę na ich skład. Nie powinien on zawierać substancji wywołujących korozję czy ścieranie lakieru. Dobre właściwości wykazuje gotowy środek dezynfekcyjno-myjący Dezopol-Med. Nadaje się do użytku zarówno w miejscach, gdzie przechowywana jest żywność, jak również w restauracjach, gabinetach medycznych czy salonach urody.

Odkażanie urządzeń i sprzętów

W branży gastronomicznej i spożywczej, w rzeźniach, mleczarniach, ubojniach, a także innych miejscach zachodzi konieczność restrykcyjnego przestrzegania przepisów BHP. Odnoszą się one szczególnie do mycia i dezynfekowania powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością. Są to m.in. lodówki, lady chłodnicze i krajalnice – wszystkie elementy wyposażenia wykonane z aluminium, stali, tworzyw sztucznych, szkła czy emalii. Profesjonalne środki do czyszczenia tego rodzaju powierzchni można znaleźć na i-posprzatane.pl/marki/pramol-chemie-ag.

Czyszczenie ich z wykorzystaniem biodegradowalnych preparatów biobójczych na bazie alkoholu pozwala na szybkie i skuteczne zwalczanie zanieczyszczeń. Środki z aplikatorem w formie sprayu ułatwiają proces dezynfekowania powierzchni, a także pozwalają na celne i wygodne odmierzanie odpowiedniej ilości formuły.

Produkty do dezynfekcji potrzebne w sklepie spożywczym
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here