Co jest najbardziej modne we współczesnych kuchniach? Odpowiedź jest prosta – funkcjonalność! Producenci wyposażenia kuchni dbają o to, by zabudowa, małe i duże AGD,a także armatura kuchenna były nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale co najważniejsze, by ułatwiały pracę, zapewniały komfort użytkowania i były oszczędne.
Kuchnia musi być przede wszystkim ergonomiczna. Dlatego należy pamiętać o złotej zasadzie trójkąta roboczego. Na jej podstawie wyróżnia się trzy główne elementy wyposażenia kuchni: lodówkę, zlewozmywak i płytę do gotowania. Wokół nich powstają odpowiednio strefy: przechowywania (lodówka, szafki na zapasy), zmywania (zlew z wygodną armaturą kuchenną oraz zmywarka) i gotowania (płyta, piekarnik). Jak wpływają na nie najnowsze trendy?
Sprytne przechowywanie
Strefa zapasów, czyli chłodziarko-zamrażarka oraz szafki na produkty spożywcze, a także naczynia muszą być pojemne i wygodne w użytkowaniu. Projektanci, zamiast tradycyjnych szafek z półkami, proponują szuflady z pełnym wysuwem, cargo oraz obrotowe systemy do szafek narożnych, które zapewniają maksymalne wykorzystanie przestrzeni w zabudowie. W światowych trendach pojawiają się wiszące półki bez frontów (najlepiej z elementami metalowymi, drewnianymi lub ze szkła), na których wyeksponujemy designerskie akcesoria, dekoracje, pachnące zioła i kwiaty.
Zlewozmywak i armatura kuchenna
W strefie zmywania, w skład której wchodzą: zlew, armatura kuchenna i zmywarka, projektanci kładą nacisk przede wszystkim na oszczędność wody, zarówno ze względu na ekonomię, jak i ekologię. Wpływ tego trendu widać wyraźnie w nowych modelach armatury kuchennej, którą wyposaża się w ekologiczne perlatory, ograniczniki zużycia wody, a nawet udogodnienia które same odcinają dopływ wody po chwili, takie jak, np. przyciski czy czujniki spotykane dotąd w bateriach przeznaczonych do miejsc użyteczności publicznej. Producenci wyposażają baterie kuchenne również w takie przydatne funkcje jak wyciągana wylewka, czy możliwość przełączenia strumienia na natrysk.Ze zlewu korzystamy głównie po to, by umyć produkty spożywcze, nalać wody do garnka czy wazonu lub opłukać naczynia przed włożeniem ich do zmywarki, dlatego popularne są modele z jedną, dużą komorą i ociekaczem. Trudno też wyobrazić sobie dziś kuchnię bez zmywarki. Warto zwrócić uwagę na to, żeby miała programy szybki i eko, pozostałe funkcje należy dostosować do swoich potrzeb.
Miejsce do przyrządzania i gotowania
Wygodna strefa do gotowania to duży blat i płyta, a także piekarnik, okap, opcjonalnie kuchenka mikrofalowa. Wyraźnym trendem są inteligentne modele AGD – sterowane za pomocą aplikacji na telefon i tablet, łączące się ze sobą przez sieć Wi-Fi (np. okap sam się uruchomi, gdy zaczniemy korzystać z płyty do gotowania). Sprzęty są mało widoczne, minimalistyczne, ukryte w zabudowie.
Jaki styl w kuchni?
Moda na AGD do zabudowy sprawia, że niezależnie od stylu każda kuchnia może być supernowoczesna i funkcjonalna. Kluczem do sukcesu jest wygodne zaplanowanie wszystkich stref oraz wybór AGD i armatury kuchennej sprawdzonych, renomowanych marek, np. Kludi. Tutaj świetnie sprawdzi się bateria Kludi Bingo Star, która charakteryzuje się doskonałą funkcjonalnością i atrakcyjną, ponadczasową formą.A najpiękniejsza kuchnia to taka, w której sprawnie i przyjemnie przygotowuje się posiłki.