Pojemniki kuchenne – jak przechowywać żywność w domu?

Pojemniki kuchenne - jak przechowywać żywność w domu?

Żywność, aby nie psuła się zbyt szybko, musi być odpowiednio przechowywana. Do tego służą pojemniki kuchenne, które można znaleźć w wielu różnych wariantach. Jakie będą najlepsze? I jak przechowywać żywność w domu?

Plastikowe pojemniki na żywność

Najbardziej popularne i najchętniej stosowane są pojemniki na żywność z tworzywa sztucznego. Są lekkie, odporne na uszkodzenia i do tego tanie. Najczęściej sprzedawane są w zestawach, w różnych wymiarach, dzięki czemu sprawdzą się w każdej kuchni. Co więcej, potrawy w niektórych pojemnikach plastikowych można mrozić, podgrzewać w mikrofalówce lub myć w zmywarce. Mają jednak kilka wad.

plastikowy-pojemnik-kuchenny

Przede wszystkim mogą zabarwiać. Dotyczy to zarówno tych lepszej, jak i gorszej jakości modeli. Oczywiście, te tańsze będą mniej odporne, lecz nawet i drogi, biały pojemnik może nie poradzić sobie z aromatycznym curry z dodatkiem kurkumy, która jest najlepszym, żółtym barwnikiem.

Lecz najważniejszą kwestią jest to, z czego zostały wyprodukowane. Po pierwsze, muszą posiadać oznaczenie, że są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Po drugie, nie mogą zawierać szkodliwego BPA, który może przedostawać się z opakowania do żywności, szczególnie podczas podgrzewania. Najlepsze będą te pojemniki, które posiadają oznaczenie w postaci trójkąta stworzone z trzech strzałek z liczbą w środku 2 (PET) oraz 5 (PP). Trzeba też szukać opakowań z oznaczeniem „BPA free” czy „wolny od BPA”, „bez BPA”.

Szklane pojemniki kuchenne

Szklane pojemniki kuchenne, których duży wybór znajduje się m.in. w sklepie https://fabrykaform.pl/pojemniki-kuchenne, uważane są za jeden z najbezpieczniejszych wyborów. Dzięki temu, że są bardzo szczelne, idealnie nadają się do przechowywania sypkich produktów, takich jak mąki, kawy, herbaty.

szklany-sloik-na-zywnosc

Jakie są ich zalety? Przede wszystkim są higieniczne i nie chłoną zapachów. Z tego względu pojemniczki na przyprawy najczęściej wykonane są ze szkła. Dodatkowo wyglądają bardzo estetycznie – mają postać dekoracyjnych, przezroczystych słojów, które eksponują ich zawartość

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znajdowały się na blacie kuchennym, pełniąc jednocześnie funkcję dekoracyjną. Mają jednak kilka wad – są ciężkie i podatne na stłuczenia. I choć można znaleźć prostokątne lub kwadratowe pojemniki do żywności, wybór ich rozmiarów jest o wiele mniejszy, niż w przypadku plastikowych wersji. Ponadto ze względu na swoją wagę oraz niebezpieczeństwo stłuczenia nie nadają się do transportowania żywności, dlatego rzadziej pełnią funkcję lunchboxów.

Inne rodzaje pojemników na żywność

Plastikowe oraz szklane pojemniki na żywność należą do najczęściej kupowanych, dlatego to właśnie na nich warto skupić uwagę. Ale to jednak nie wszystko. Można zakupić pojemniki ceramiczne, które tak jak szklane, są bezpieczne dla zdrowia i dodatkowo pełnią funkcję ozdoby lub pojemniki kamionkowe.

ceramiczny-pojemnik-kuchenny

Alternatywą do pojemników plastikowych są te wykonane z silikonu, które są higieniczne, trwałe, chronią żywność przed wilgocią i wysychaniem oraz można w nich zamrażać jedzenie. Ze względu na to, że są elastyczne, często z silikonu wykonuje się lunchboxy, które po wykorzystaniu można złożyć.

Natomiast do herbat, kaw czy makaronu często stosuje się pojemniki metalowe. Należy jednak uważać, ponieważ składniki kwaśne czy sól mogą wchodzić w reakcje z metalem i nie powinny być stosowane do tego rodzaju żywności.

Pojemniki kuchenne – jak przechowywać żywność w domu?
5 (100%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here